Stedet som ikke er ... 21/12-1998

znail_jul2.jpg (10684 bytes)
Kære ZNAIL-bruger

Med dette elektroniske julekort vil vi gerne ønske dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Julekort plejer at være en god måde lige at ridse op hvad der er sket i årets løb samt filosofere en smule omkring hvad der mon sker i fremtiden. Det vil vi således også gøre. Vi vil blandt andet gerne fortælle om nogle forbedringer vi netop har lavet på znail (som en lille julegave til jer alle) og lidt om hvorledes planerne ser ud for fremtiden.


Indledning
Den vigtigste begivenhed på znailfronten i år er jo naturligvis at znail startede. Hele ideen bag znail blev undfanget engang sidst på foråret i en kælder et sted nord for København. Vi sad nogle mennesker og var lettere frustrerede over det her med at bookmarks bliver gemt på den maskine man surfer fra. Det må kunne laves smartere, tænkte vi, og vi gik derfor i gang med at opbygge en internet-service hvor ens personlige data bliver centraliseret, eller populært sagt 'gemt direkte på nettet' - således at man altid har adgang til dem hvadenten man browser hjemmefra, fra arbejdet, fra udlandet osv.
Vi besluttede os for navnet ZNAIL (udtalt som i 'snail') idet sneglen jo altid har sine "ting" med sig på ryggen (sit hus i hvert fald) - og med znail kan internetbrugeren have "sine ting" med sig overalt.
Hen på sensommeren gik de første prototyper i luften, hen i oktober blev servicen officiel og per 1/11 fik servicen det udseende og indhold som I kender i dag. Siden da er det gået stærkt hvad angår antallet af brugere og familien af znailbrugere er nu langt større end vi havde forestillet os da vi først udtænkte servicen. Det er jo herligt.


Znail-nyheder
Hvad er der så sket med servicen på det sidste. Hermed følger en kort beskrivelse af nogle af de nyeste funktioner samt et par generelle tips og tricks.

Search
Fra i dag, mandag den 21. december kan man direkte fra znail-vinduet foretage søgninger. Vi har sat et lille søgefelt på og her kan man søge i flere forskellige søgemaskiner. Du behøver altså blot at skrive søgeordet én gang - og derefter kan du skifte mellem de forskellige søgemaskiner og se hvilke forskellige resultater der kommer frem. Supersmart.

Low-fi
Helt grundlæggende for visionen bag znail er at man har adgang til sine 'ting' alle steder fra. Dette har været en sandhed med en lille modifikation. Det har nemlig ikke tidligere været muligt at logge sig på znail hvis man brugte en browser der var ældre end Netscape/Explorer version 3. Vi har nu lavet et yderst lav-teknologisk logon der giver ALLE mulighed for at få adgang til sine filer/bookmarks/adresser fra ALLE browsere. Denne funktion er vi specielt glade for da det er essentielt for hele servicen og dybt forbundet med hele visionen bag znail. Low-fi-logon findes på http://www.znail.dk/low-fi

Import/eksport
Vi lancerede kort efter opstart en import-mulighed for sine eksisterende bookmarks. Dette betyder at nye znailbrugere kan tage alle sine eksisterende bookmarks og i løbet af 4 sekunder konvertere dem til znail-marks blot ved at uploade bookmark-filen. Dette har vi for ganske nylig udvidet med en eksport-mulighed således at man også kan tage alle sine znailmarks og lave dem til en almindelige bookmarks. Nu kan man fx overdrage alle sine znailmarks til en ven/bekendt - altså eksportere fra en konto og importere i en anden. Fælles for import/eksport er at vi kun direkte understøtter netscape-bookmarks. Disse ligger i én fil i modsætning til MS explorer der ligger i mange filer. Der findes adskillige konverteringsprogrammer der lynhurtigt laver dine MSIE-bookmarks om til Netscape-bookmarks og omvendt. Læs mere om dette i znailmarks-import-vinduet.

Autologon
Mange har skrevet og spurgt om ikke man kunne logge på automatisk, altså direkte i forbindelse med at man åbnede sin browser. Og svaret er: JOH, såmænd - det kan man faktisk godt. Eneste *vigtige* detalje er at man derved eksponerer sit password i browserens 'history'. Dette er altså ikke noget man skal gøre fra en offentlig maskine. Derimod er det drønsmart at gøre fra fx sin hjemme-PC. Alt man skal gøre er at skrive følgende URL ind som opstartsside i browseren: http://www.znail.dk/logon/logon.idc?username=demo&password=demo - hvor 'demo' naturligvis er udskiftet med eget brugernavn/password.

Znail-space
Vi har løbende forbedret kvaliteten af znail-space. Upload/download-funktionaliteten har nu igen fået en kvalitetsforbedring. Hvor man tidligere ikke kunne uploade filer hvis der lå en fil med samme navn i forvejen finder systemet nu selv ud af dette og tager imod den nye fil og giver den navnen filnavn01.ext (eller filnavn02 osv).

Gruppeværktøj
Intentionen bag znail har hele tiden været at lave en *personlig* servicen hvor man havde sine *personlige* bookmarks og filer liggende. Men man kan jo ikke altid regne med at folk bruger en service som man nu lige har udtænkt den. Derfor oplever vi i stigende grad at små grupper deler en znail-account og på den måde har et fælles opbevaringssted til links og filer. Dette har vi selvfølgelig intet imod. Funktionaliteten mht til export af bookmarks er speciel smart i denne forbindelse da man ved nedlæggelse af et gruppeprojekt kan tage alle znailmarksene og importere direkte til sin private znail-account.



Afrunding/fremtid
En ting kan vi sige med sikkerhed: ZNAIL er kommet for at blive! Vi har som sagt oplevet stor interesse og begejstring omkring projektet og temmeligt mange mennesker er nu daglige brugere af znail. Vi er meget glade for dette og glæder os til at fortsætte videreudviklingen fremover. Mange har meldt tilbage med forslag til nye tiltag eller forbedringer til de eksisterende - disse tilbagemeldinger er vi meget glade for, bliv endelig ved med det. Mange har anbefalet servicen til venner/kolleger/bekendte - det er vi naturligvis også glade for - bliv endelig ved med det.


Endnu engang: Glædelig jul og godt nytår ... og fortsat god fornøjelse med ZNAIL


Venlige julehilsener
Anders Blauenfeldt og Mikkel B. Stegmann
Idemænd og grundlæggere af ZNAIL